Tel: (+30) 211 715 3048

Λεωφ. Βάρης - Κορωπίου 25

Λίγες συμβουλές για την φωτιά στο τζάκι και την ξυλόσομπα

Το τζάκι μας προσφέρει ζεστή συντροφιά για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα και σήμερα αποτελεί
ένα πιο  οικονομικό τρόπο θέρμανσης σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων.


Εδώ λοιπόν θα σας δώσουμε συμβουλές που θα μας βοηθήσουν στην σωστή επιλογή  καυσόξυλων,
για να περάσουμε έναν ζεστό αλλά και οικονομικό χειμώνα.

Πότε είναι η καλύτερη εποχή για την αγορά καυσόξυλων;
Η καλύτερη εποχή για την αγορά καυσόξυλων για τζάκι ή για σόμπα,  είναι το καλοκαίρι  και συγκεκριμένα οι μήνες από  Ιούνιο ως τα τέλη του  
Αυγούστου.
Εκείνη την χρονική περίοδο, μπορείς να βρεις  στεγνά αλλά και πιο οικονομικά καυσόξυλα. Αν δεν προλάβεις να προμηθευτείς τα καυσόξυλα
για το τζάκι σου κατά την θερινή περίοδο και πραγματοποιήσεις την αγορά μετά το πέρας του Σεπτεμβρίου, δώσε μεγάλη προσοχή στη στεγνότητα,  
αλλά και στη χώρα προέλευσης του ξύλου.
Προτίμησε τα ξύλα Ελλάδας, τα οποία είναι πάντα πιο στεγνά από τα εισαγόμενα.
Επιπλέον φρόντισε να επιλέξεις έναν καλό προμηθευτή καυσόξυλων, ο οποίος θα διαθέτει σωστές εγκαταστάσεις  
στην επιχείρησή του και δεν θα έχει τα καυσόξυλα εκτεθειμένα στις βροχές, αλλά θα τα διατηρεί σε στέγαστρο.

Ποια καυσόξυλα να προτιμήσετε;
Υπάρχουν διαθέσιμα μαλακά καυσόξυλα τα οποία είναι από οξιά και πεύκο, αλλά και σκληρά καυσόξυλα που είναι από ελιά, δρυ και πουρνάρι.  
Αν πραγματοποιήσεις την αγορά των καυσόξυλων κατά την περίοδο του καλοκαιριού,
τότε φρόντισε να προμηθευτείς και  μαλακά αλλά και σκληρά ξύλα. Αν αγοράσεις τα ξύλα μετά το τέλος του Σεπτεμβρίου,
για να ανάβει πιο εύκολα η φωτιά στο τζάκι σου,  επέλεξε τα μαλακά ξύλα.

Σε ποιο χώρο είναι καλύτερα να αποθηκεύω τα καυσόξυλα για το τζάκι ή την σόμπα;
Το ξύλο είναι ένας ζωτικός οργανισμός που χρειάζεται οξυγόνο. Αν τα καυσόξυλα αποθηκεύονται σε αποθήκη,
δημιουργούνται μύκητες αλλά και υγρασία από το ίδιο το ξύλο.
Για  αυτό λοιπόν αποθήκευσε τα  καυσόξυλα για το τζάκι σου, σε ένα στεγασμένο μέρος, το οποίο όμως να  αερίζεται.

Για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια η φωτιά στο τζάκι …
Για να έχεις περισσότερη θερμότητα στο χώρο σου, καλύτερη ποιότητα φλόγας, αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια καύσης,
προτίμησε να ανάβεις το τζάκι σου συνδυάζοντας  ένα μαλακό ξύλο (δηλαδή ξύλο οξιάς ή πεύκου) και δύο σκληρά ξύλα
(δηλαδή ξύλο από ελιά ή πουρνάρι).

Ποιο ξύλο προτείνετε για την δημιουργία θράκας για μπάρμπεκιου;
Για  την δημιουργία  καλής  θράκας,  προτείνω   τα ξύλα από δρυ, πουρνάρι ή και κουμαριά τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή
κάρβουνου και θεωρούνται ιδανικά για όσους επιθυμούν να απολαύσουν ένα καλό και νόστιμο μπάρμπεκιου!