Tel: (+30) 211 715 3048

Λεωφ. Βάρης - Κορωπίου 25

Καυσόξυλα Για Ενεργειακά (Τζάκια-Σόμπες)

Τι ξύλα πρέπει να καίω στο ενεργειακό μου τζάκι ;
Οποιαδήποτε μορφή παρθένας ξυλείας ( ακατέργαστης ) όπως οξιά, δρυς, πεύκο, ελιά …. είναι κατάλληλη για καύση στο ενεργειακό μας τζάκι.


Επεξεργασμένα ξύλα βαμμένα, βερνικωμένα, εμποτισμένα η νοβοπάν, μελαμίνες και γενικά όσα περιέχουν χημικά στοιχεία κόλες βερνίκια είναι απαγορευτικά !
Κατά την καύση τους απελευθερώνουν μικροσωματίδια που βλάπτουν τόσο το τζάκι και την καμινάδα μας όσο την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον .
Οι συνέπιες της καύσης τέτοιων ξύλων είναι η σταδιακή αλλοίωση των μετάλλων της ενεργειακής μας εστίας ,
η έντονη συσσώρευση και συμπύκνωση μικροσωματιδίων και αιθάλης στην καμινάδα με άμεσο κίνδυνο την εκδήλωση πυρκαγιάς.
Τέλος οι επιπτώσεις που έχουν στην μόλυνση του περιβάλλοντος είναι σημαντικές γιατί τα μικροσωματίδια που εκπέμπουν κατακάθονται στην ατμόσφαιρα δημιουργώντας
το φαινόμενο της αιθαλομίχλης.
Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν τα χλωρά η τα βρεγμένα καυσόξυλα ;
Τα υγρά ξύλα δεν παράγουν θερμότητα , το σύνολο της ενέργειας σπαταλείται κατά την εξάτμιση της υγρασίας του ξύλου με αποτέλεσμα το ενεργειακό μας τζάκι
να μην αποδίδει σωστά. Παράλληλα δημιουργείται ένας πολύ μεγάλος όγκος από καπνό που πολλές φορές δεν εχει την δυνατότητα να αναρροφήσει η καμινάδα του τζακιού
με αποτέλεσμα το τζάκι να ‘’ καπνίζει ‘’ και η πόρτα να ‘’ μαυρίσει ‘’ από την έντονη συσσώρευση αιθάλης στο εσωτερικό της εστίας.
Επίσης η καύση υγρών ξύλων είναι αιτία για την δημιουργία πίσσας ( κρεοσώτο ) στα εσωτερικά τοιχώματα της καμινάδας μειώνοντας σταδιακά την διάμετρο της.
Αν τα ξύλα είναι βρεγμένα καλό θα είναι να τα αφήσουμε μπροστά στο τζάκι λίγες ώρες πριν την καύση τους να στεγνώσουν.
Αν τα ξύλα μας είναι χλωρά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα …..
μάλλον θα πρέπει να τα αφήσουμε να αποξηρανθούν όλο το καλοκαίρι και να τα κάψουμε του χρόνου !
Πώς μπορώ να καταλάβω πότε ένα ξύλο είναι χλωρό ;
Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε πότε ένα ξύλο είναι χλωρό και πότε ξερό. Γενικά μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε από την όψη το βάρος και το χρώμα τους ,
αλλά είναι εύκολο να μας ξεγελάσουν ορισμένες ιδιαιτερότητες και χαρακτηριστικά που ποικίλουν ανάλογα το είδος της ξυλείας .
Όπως φαίνετε ξεκάθαρα στις φωτογραφίες που ακολουθούν ένα καλά ξεραμένο ξύλο που εχει κοπεί και
παραμείνει τουλάχιστον ένα χρόνο στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας ο φλοιός του τείνει να αποκολληθεί εντελώς .
Σε αντίθεση εύκολα διακρίνουμε την πρασινάδα που βγάζει το χλωρό φρεσκοκομμένο ξύλο.

              

 

Ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να μετρήσουμε την υγρασία του ξύλου με ένα ειδικό όργανο που μπορούμε να προμηθευτούμε από ειδικευμένα καταστήματα.
Η μέτρηση πρέπει να γίνεται στην καρδιά του ξύλου και δεν πρέπει να ξεπερνάει το 15 % .ιδανικό ποσοστό θα λέγαμε ότι είναι από 7 – 10 %.


Η αγορά των ξύλων φροντίζουμε να γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και τα αποθηκεύουμε σε στεγασμένο χώρο που αερίζεται καλά.
Με ποια ξύλα έχει την καλύτερη απόδοση το ενεργειακό μου τζάκι ;
Τα ξύλα που καίγονται γρήγορα και βγάζουν μεγάλη και δυνατή φλόγα συνήθως δίνουν και τις περισσότερες θερμίδες , π.χ πεύκο,οξιά,έλατος,
ιδανικά για το ξεκίνημα μιας και θέλουμε να ανεβάσει γρήγορα θερμοκρασία το τζάκι μας και να ζεστάνει τον χώρο μας.
Εφόσον ζεσταθεί ο χώρος μας προτιμούμε ξύλα πιο σκληρά όπως ελιά , δρυς , πουρνάρι , αυτά τα ξύλα καίγονται σιγά - σιγά με ήρεμες φλόγες
συντηρώντας την επιθυμητή θερμοκρασία κάνοντας ταυτόχρονα την μέγιστη οικονομία.
θερμαντική αξία ξύλων
Το ποσό της θερμότητας που παράγεται κατά την πλήρη καύση από μάζα 1 γραμμαρίου
ξηρού ξύλου ονομάζεται θερμική απόδοση (ΘΑ) ή θερμότητα καύσης. Η θερμική απόδοση του ξύλου
κυμαίνεται από 3.900-5.100 Κcal/Kg.

Δρυς, πλατύφυλλη 4.694
Δρυς, απόδισκη 4.698
Δρυς, χνοώδης 4.681
Οξιά 4.701
Ακακία 4.624
Καστανιά 4.568
Λεύκη 4.725
Πεύκη, τραχεία 4.842
Πεύκη, μαύρη 4.860
Πεύκη, θαλασσία 4.856
Πεύκη, χαλέπιος 4.831
Ελάτη 4.894

Κώστας Βασιλακάκης
Τεχνικός ενεργειακών τζακιών

ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΞΥΛΟΥ

ΠΗΓΗ: http://energeiaka-tzakia.blogspot.gr/p/blog-page_9.html