Το τζάκι μας προσφέρει ζεστή συντροφιά για τις κρύες μέρες και νύχτες του χειμώνα και σήμερα αποτελεί
ένα πιο οικονομικό τρόπο θέρμανσης σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων.
Σήμερα σας έχουμε μια σύνταγη με χταποδάκι στα κάρβουνα
Σήμερα έχουμε μια ωραία καλοκαιρινή συνταγή....
Αν είστε από τα άτομα που τους αρέσει να ψήνουν στα κάρβουνα, τότε υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να κάνετε τουλάχιστον ένα πολύ σοβαρό λάθος υγιεινής,
που εγκυμονεί τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Αυτό προέκυψε από μία δημοσκόπηση της Υπηρεσίας Προδιαγραφών Τροφίμων (FSA) της Βρετανίας, στην οποία συμμετείχαν 2.030 ενήλικες,
με το 21% να παραδέχεται ότι έχει αρρωστήσει έπειτα από την κατανάλωση τροφίμων που έψησαν στα κάρβουνα.
Την ίδια ώρα, το 30% δήλωσε ότι καταναλώνει το κρέας μόλις δει ότι ψήθηκε εξωτερικά χωρίς να ελέγχει το εσωτερικό του,
το 20% δήλωσε ότι δεν βάζει τα ψημένα κρέατα σε διαφορετικό πιάτο απ” ό,τι τα ωμά, ενώ το 50% παραδέχτηκε ότι με το ίδιο πιρούνι
που γυρίζει το ωμό κρέας, τρώει και το ψημένο.
Όπως επισημαίνεται από την FSA, οι τακτικές αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μόλυνση από παθογόνους μικροοργανισμούς όπως το καμπυλοβακτήριο,
ενώ, ακόμα κι αν το κρέας είναι εξωτερικά κάρβουνο, δεν σημαίνει πως στο εσωτερικό του είναι ψημένο.
Συνεπώς η FSA συστήνει να προμαγειρεύονται τα κρέατα πριν ψηθούν στα κάρβουνα και παράλληλα υπενθυμίζει:
– Για να είναι ψημένο το εσωτερικό του, θα πρέπει να είναι λευκό εσωτερικά και δεν πρέπει να έχει χυμούς.
– Το ωμό κρέας και το ψημένο θα πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστά πιάτα και να μην έρχονται σε επαφή με τα ίδια μαχαιροπίρουνα.
– Το ωμό κοτόπουλο δεν πρέπει να πλένεται διότι διασπείρει μικρόβια.
«Η τροφική δηλητηρίαση αποτελεί αληθινό κίνδυνο με το μπάρμπεκιου και γι” αυτό υπενθυμίζουμε στον κόσμο πως πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένα
μέτρα για να προστατεύει τον εαυτό του και τους ανθρώπους του», δήλωσε η διευθύντρια της FSA δρ Κάθριν Μπράουν.
Σύμφωνα με την FSA, η λοίμωξη από καμπυλοβακτήριο προκαλεί διάρροια, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πυρετό και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας.
Προτού φτάσει κανείς στο σημείο να βάλει το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει μία ξυλόσομπα,
πρέπει να βεβαιωθεί κατ’ αρχήν ότι οι συνθήκες στο σπίτι του επιτρέπουν την εγκατάσταση της.