Tel: (+30) 211 715 3048

Λεωφ. Βάρης - Κορωπίου 25

Ψάρια στα καρβουνα 10 μυστικά από το Δαυλό

Πώς ψήνονται άραγε σωστά τα ψάρια στα κάρβουνα;» Είναι η ερώτηση που βασανίζει τον κάθε ψήστη που το κανει για πρώτη φορά! Επανάληψις μήτηρ πάσης μαθήσεως, με τον καιρό θα μάθεις, αλλά μέχρι να περάσει ο καιρός διάβασε τα παρακάτω οδηγίες για το ψήσιμο των ψαριών:

Περισσότερα...

Είδη καυσόξυλου και η καύση τους

Εδώ θα σας πούμε για το είδος ξύλου που θα χρησιμοποιήσετε για να κάψετε στο τζάκι σας ή την σόμπα σας και πως καίγονται.

Υπάρχουν ξύλα για τζάκι από διάφορα είδη δέντρων όπως η ελιά, το πουρνάρι, η καστανιά, η οξιά, η βελανιδιά κ.α.

Για τη σωστή επιλογή των ξύλων για τζάκι χρειάζονται λίγες γνώσεις αλλά κυρίως πείρα.

Περισσότερα...

Ψάρι στα κάρβουνα από τον ΔΑΥΛΟ

Το ψήσιμο στη σχάρα και ιδιαίτερα στα κάρβουνα  απαιτεί προσοχή και  «τέχνη».

Στο κείμενο που ακολουθεί  θα βρείτε δέκα πρακτικές  συμβουλές για ένα πετυχημένο  ψήσιμο στα κάρβουνα, είτε πρόκειται για  μεγάλα ψάρια , είτε για μικρά- ολόκληρα ή φιλέτο.

1. Πλένουμε και στραγγίζουμε σχολαστικά τα ψάρια, τα αλείφουμε με λάδι ή τα αφήνουμε για μερικές ώρες  μαριναρισμένα σε μείγμα λαδιού και  χoρταρικών με «δυνατή» μυρωδιά.

2. Αλείφουμε  με λάδι  τη σχάρα  πριν ξεκινήσουμε  το ψήσιμο και  πασπαλίζουμε το ψάρι με γαλέτα, για να σχηματισθεί μια λεπτή  χρυσή κρούστα.

3. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, εξακολουθούμε να τα αλείφουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα  με λάδι  , έτσι  ώστε να διατηρούνται   μαλακά.

  1. Εάν ψήνουμε τόνο  ή ξιφία,  τα κομμάτια  δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 2 εκ. πάχος, ώστε το ψήσιμο να γίνει ομοιόμορφα  στο εσωτερικό.  Ταυτόχρονα όλα τα κομμάτια  πρέπει να τοποθετούνται σε σχετικά μεγάλη απόσταση  από τα κάρβουνα, για να μην "αρπάξουν".

5. Τα ψάρια με πολύ λίπος, όπως χέλια, σκουμπριά και σαρδέλες, χρειάζονται γρήγορο ψήσιμο σε διπλή σχάρα που μας επιτρέπει συχνό γύρισμα , δίχως να διατρέχουμε κίνδυνο να σκορπίσουν ή να  διαλυθούν.

6. Πολύ μικρά αλλά και υπερβολικά μεγάλα ψάρια δεν θεωρούνται τα πλέον ενδεδειγμένα  για σχάρα. Για να ψήσουμε όμως καλά τα μεγάλα ψάρια, μπορούμε να κάνουμε  ένα "χάραγμα",  στις δύο πλευρές, με  τομές βαθιές διαγώνιες χιαστί .

7. Είναι καλύτερα να αφήνουμε τα λέπια πάνω στο ψάρι, καθώς με αυτό τον τρόπο το προστατεύουμε  για να μην αρπάξει ή να μην ξεραθεί. Πριν από το σερβίρισμα αφαιρούμε προσεχτικά τα λέπια.

8. Ο γενικός κανόνας  λέει ότι δεν γυρνάμε πολλές φορές το ψάρι για να μην σχίστει το δέρμα του.

9. Τα οστρακόδερμα πρέπει να κόβονται στη μέση κατά μήκος, να προσθέτουμε αρκετό αλάτι και πιπέρι  και να ψήνονται σε καυτή σχάρα, για τουλάχιστον 15 λεπτά και σε κομμάτια μέχρι τα  400-500 γρ. βάρους.

10. Τα μαλάκια, αφού τα αλείψουμε με λάδι και τα περάσουμε σε ξυλάκια, τα ψήνουμε στη σχάρα σε χαμηλή φωτιά, για λίγα λεπτά.

Περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη από τη χρήση μπρικέτας

Η χρήση μπρικέτας από χαρτί έχει πολλά και σημαντικά οφέλη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον ,καθώς έχει αποδειχθεί πρακτικά ότι η χρήση μπρικέτας από χαρτί ελαχιστοποιεί (μέχρι και σε ποσοστό της τάξεως του 70%)  τον όγκο , και το βάρος  των  απορριμμάτων χαρτιού που παράγονται σε σχέση με το παραδοσιακό τρόπο χρήσης του χαρτιού που προορίζεται για ανακύκλωση.

Περισσότερα...

Φόρμα Παραγγελιών